Image
Top
Navigation

Wat nu: Wilma

Kindster van de rekening

Kindsterretje Wilma scoorde tussen 1968 en 1973 grote hits waaronder “Tachtig rode rozen”, “Een klomp met een zeiltje” en “Zou het erg zijn lieve opa”. Met haar zuivere stemgeluid en lieve gezicht veroverde ze de harten van Nederland én Duitsland. Avond aan avond trad ze op, tot 1973. In “Wat nu” vertelt ze over haar jeugdige sterrendom en wat voor een invloed dit heeft gehad op de rest van haar leven.

Wilma Landkroon was 11 toen haar vader haar in 1968 introduceerde bij Gert Timmerman (Gert en Hermien), omdat zijn dochter “zo’n mooie stem had.” Timmerman was onder de indruk van het meisje en schreef Wilma’s eerste nummer: “Heintje baue ein Schloss für mich”. Het werd gelijk goud. Grote hits volgden. Wilma kwam onder de hoede van manager Ben Essing en raakte verstrikt in een wurgcontract. Avond aan avond trad ze op, op de been gehouden met pepmiddelen. Ze reisde de hele wereld over, speelde in Duitse films en trad op in tv-shows. Tijd om naar school toe te gaan was er niet.

In 1971 scoorde Wilma samen met Vader Abraham (Pierre Kartner) de nummer één hit “Zou het erg zijn lieve opa”. Dag in dag uit zat ze op zijn knie om voor uitverkochte zalen het nummer te zingen. In 1972 nam Wilma nog twee singles op, maar haar enthousiasme was al lange tijd vervlogen. Eind 1972 besloot ze, na een bliksemcarrière van vier jaar, de muziekwereld de rug toe te keren. “Alles werd teveel.”

07 wilmaWilma’s vader was ziek geworden. Wilma kwam in een kindertehuis terecht voordat ze bij haar moeder terecht kon. Drie jaar later trouwde ze en kreeg twee kinderen. Op haar 21e zou ze het geld krijgen dat ze met al haar gouden platen bij elkaar had gezongen. Ze kreeg niets. Bestolen door de muziekindustrie. Een paar jaar later strandde haar huwelijk. Wilma bleef achter met twee zoontjes en een lege portemonnee.

De eerste jaren na het succes keek Wilma om in wrok, maar daar heeft ze nu geen zin meer in. “Dan zou ik een verbitterd mens zijn en dat wil ik beslist niet wezen.” Samen met haar zus Reiny heeft Wilma een nieuwe plaat opgenomen: “Laat de zon nu maar gaan schijnen.” En zo is dat.

Bekijk het artikel hier online.