Image
Top
Navigation

Congolezen als attractie

Filmmaker Stephane Kaas onderzoekt het fenomeen ‘human zoos’.

Voor
VPRO Koos

Congolezen die achter hekken gevoerd worden door blanke dagjesmensen. Nee, dit is niet het begin van een artikel over uitwassen van eeuwen geleden. Dit gebeurde in 1958. Op de wereldtentoonstelling in Brussel.

Iedereen kent natuurlijk het Atomium van diezelfde expositie – je weet wel, die negen stalen bollen die samen de structuur van ijzer vormen – maar weinig mensen weten dat er op deze expositie ook een ‘human zoo’ was, met Congolezen in Congolese hutjes die Congolese kunstjes moesten uitvoeren, zoals manden vlechten en gevechten nabootsen. Ontsnappen mocht uiteraard niet, dus dit gebeurde allemaal achter tralies.

Een ‘mensentuin’ was misschien iets te confronterend, dus werd het een Congolees dorp genoemd. Toen blanke toeristen apennootjes gingen gooien, werd het dorp gesloten.

In een korte webdocu voor Vrij Nederland gaat Stephane Kaas op zoek naar een Congolees meisje dat op een foto uit 1958 over de tralies heen gevoerd wordt door een blanke dame met chique hoed. (Is dat Koningin Juliana, dacht ik even?) Tijdens zijn zoektocht spreekt hij kenners en bezoekers van toen.

Bekijk het artikel hier online.