Image
Top
Navigation

Patrick Swayze en Matthew Broderick

Buurman en Buurman worden dit jaar veertig. 91 avonturen beleefden de klussers tot nu toe en de ontstaansgeschiedenis van de serie is nu opgetekend in het boek 'A je to!'

Voor
VPRO Koos

Als je ze niet kent, heb je echt onder een steen geleefd. Van Jordanië tot aan Brazilië; overal zijn de twee stuntelende buurmannen op televisie te zien.

Ter ere van hun veertigjarige jubileum schreef Robert Lagendijk het boek A je to!. Vrij vertaald ‘Klaar is Kees!’. De bekende kreet die Buurman en Buurman – hun echte namen zijn Pat en Mat – slaken als er weer een klus geklaard is.

Voor de VPRO Gids selecteerde Lagendijk de leukste weetjes uit zijn boek. Wist je bijvoorbeeld dat de naam Pat verwijst naar Patrick Swayze en Mat naar Matthew Broderick? Dat waren de populairste acteurs eind jaren zeventig toen de serie bedacht werd. De makers hoopten dat de naamkeuze zou bijdragen aan een internationale doorbraak. Het heeft dus niets met schaken te maken, zoals Wikipedia beweert.

Onlangs werd mij nog duidelijk hoe ontzettend populair de twee klussers zijn, toen ik mijn nichtje meenam naar een museum. Ze had haar Buurman en Buurman-poppen mee. Nog nooit kregen we zoveel aandacht. Zowel kinderen als volwassenen riepen ‘Buurman en Buurman!’ of ‘Pat and Mat!’ en wezen naar de twee knuffels. Mijn nichtje voelde zich de koning(in) te rijk. Ik dacht ondertussen aan een poppenhandel.

Voor de regenachtige dagen vind je op YouTube 85 afleveringen van Buurman en Buurman. En hieronder staat de link naar het gidsartikel van Robert Lagendijk. A je to!

Bekijk het artikel hier online.