Image
Top
Navigation

Oudjes bellen met het lsd-principe

'Als jij niet had gebeld, had ik mijn eigen stem vandaag niet gehoord.' Een audiotweeluik over eenzame ouderen.

Flickr, Mike, 3.6.06 Phony, CC BY-NC-ND 2.0

Voor
VPRO Koos

Vanachter haar plastic plant doemt een bejaarde vrouw op. Je denkt dat ze je aankijkt, maar ze staart in het niets. Het grote niets. Het is niet de eerste keer dat ze jouw blik vangt. Eigenlijk zit ze daar elke dag. Elke dag alleen.

Meer dan een miljoen Nederlandse ouderen zijn eenzaam en zo’n 200.000 van hen hebben hooguit eens per maand echt contact met andere mensen. Voor de ouderen die om een praatje verlegen zitten is de Zilverlijn in het leven geroepen. Vrijwilligers bellen elke week met ouderen om de stilte te doorbreken. Ze werken met het LSD-principe: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen.

Sanne Rovers en Laura Stek maakten gedurende het afgelopen half jaar opnames van de Zilverlijn. Het heeft een prachtig tweeluik opgeleverd met verhalen over een merel zonder vrouwtje, poepende vliegen en Frank Sinatra. Vol mooie quotes: ‘Nou heb ik helemaal niet gevraagd hoe het met jou gaat. Maar ja, je belt voor mij. Want ik ben eenzaam en jij niet.’ De luistergeluiden zijn ondertussen niet van de lucht: ‘Mmm’, ‘ja mevrouw’, ‘ik weet het’, ‘ja, dat snap ik’, ‘och’.

Luister via de link hieronder naar beide delen van Een luisterend oor op de website van Radio Doc.

Bekijk het artikel hier online.